Johanna


Modellen som var med om att starta RC-flyget i Sverige

Jag började RC-flyga 1972. Om detta och mina första Johannor kan du läsa mycket utförligt via en länk på startsidan under rubriken "Mina memoarer".

Det här min första Johanna - "Ur-Johannan"... Byggd i en källarskrubb, illa behandlad men seglivad. Fenan och stabben är tillyxade utan känsla för utseendet och kroppen har inte den riktiga antikformen. Det skulle bli tjusigare så småningom när jag byggde nästa plan.

Bilden här intill föreställer tyvärr inte min egen Johanna. Men det är en exakt kopia av mina Johannor nr 2 och 3 som båda var identiska. Allan Joutsen i Askersund byggde planet på 70-talet och många Johannor såg ut så här. Allan hittade bilden i sitt fotoarkiv och lät mig låna den.

De två Johannorna hade 10 cc Webra i nosen och var egentligen rätt övermotoriserade, tyckte jag på den tiden. Nu är det vanligare med större motorer.

Jan Linder i Stockholm byggde den här Johannan på 70-talet och för några år sedan hörde jag att den existerar ännu. Jan hade tillgång till en snabbgående motorbåt och brukade flyga planet från båten ända från stan ut till sommarnöjet i skärgården. Vad jag minns så flög han en gång ända ut till Furusund.

Johanna hade också en gång längdflygningsrekordet för flottörplan några år, men det sattes i Norrland längs någon av älvarna. Det planet hade konventionella flottörer, till skillnad mot Jans charmiga trepunkts antika typ.

På 70- och 80-talet byggdes det något hundratal Johannor i Landet. Det byggs faktiskt minst tre-fyra nya Johannor varje år om jag ska döma efter de ritningar jag skickar ut. I somras (2002) så hade jag också det stora nöjet att provflyga en nybyggd Johanna med en ägare som flyger planet söder om stan numera. Nostalgin flödade och Johannan svävade kring i förklarat sken... Jag kände genast igen flygegenskaperna fastän det var nästan 30 år sedan sist!

De här bilderna på Johanna har jag fått via e-post. Vitsen med planet är ju att man kan fantisera själv runt grundkonstruktionen och dekorera modellen på olika sätt allt efter fantasi och förebilder.

I Hammarö utanför Karlstad bor Lars-Göran Jansson, som byggde och dekorerade.

Tillbaka till hemsidan